15. rujna 2019

Lycana su zamijenili modelom Prowler, uz malo novog sjaja i noviju tehnologiju. Farbaju ga i sastavljaju u rodnom Mattighofenu, a sirovi okviri dolaze s Tajvana. U svakom slučaju zanimljiva zvijer

Model: KTM Prowler Master 12 (2019), vel. M

Značajke

U kratkoj stanci s enduro modelima u austrijskom su KTM-u starog Lycana zamijenili novim Prowlerom. Razvili su ga doma u Mattighofenu, a njihovi sirovi okviri izrađeni su na Tajvanu, obojani i sastavljeni u Austriji. KTM se već 55 godina diči oznakom Made in Austria.

Romantični međuodnos

Posljednjih nekoliko godina proveo sam na hardtailovima te je 300 mm ukupnog hoda (150 sprijeda i jednako toliko straga) je puno (pre)više u odnosu na ono na što sam navikao. Ali ponekad se mora dogoditi i putovanje u nepoznato – pa sam sletio na Prowlera. Dok je Tine iz Bauera servisirao moj bicikl, posudio sam njihov Prowler i provozao ga po lokalnim stazama.

Prilika za furanje

Neposredno prije odlaska na ovogodišnji Transalp, ostavio sam svoj bicikl na zadnji servis i nakratko sletio na Prowlera. Premalo za hammer test, ali odmah sam ustanovio da je ovaj bicikl odličan …

Utisci

KTM konstruira svoje full-suspension bicikle na nagrađivanoj platformi Straight Line Link. To znači da su gornje stražnje cijevi, amortizer i gornja cijev okvira (prednjeg trokuta) sve poravnane u jednoj liniji. Prema riječima inženjera, SLL je vrlo osjetljiv na male izbočine i istodobno odlično prigušuje velike.

Ali zanimalo me samo ovo: kako se bicikl ponaša na usponima i kako se vozi na tipičnoj maratonskoj vožnji. Prowler se odlično penje. Ne podiže se prednji kotač na strmim usponima. Solidno ubrzava prema gore. Teži nešto više od 13 kg, uopće nije (pre)težak. Sjediti na njemu je sportski i ugodno. 150 mm hoda sprijeda i straga na spustovima čini svoje , ali to nisam znao baš do kraja iskoristiti. Na brzim spustovima nekoliko sam se puta prestrašio da vozim iznad svojih sposobnosti i kočio sam. Možda bih trebao malo više riskirati, ali bilo je to tik prije Transalpa. .. Tehničku testnu stazu sam prevozio bez ikakvih problema. Prowler je svemoguć!

Model Master 12 je točno u sredini Prowlerove ljestvice. Broj 12 znači 1 x 12 zupčanika. Iznad njega su dva Sonica. Jedan za one koji se zaklinju u najbolju Shimano opremu, a drugi za navijače Srama. Prowler je za one koji vole Sram pogon i Shimano kočnice. Mjenjač i pogonske poluge imaju oznaku X01 , a s kočnicama su bili više proračunati i ugradili pristojne četverocilindrične čeljusti Shimano MT 520. Ovjes je Foxov, sprijeda 36 A Float Performance , a straga A Float DSP Performance Elite.  29-inčni DT-Swiss obruči imaju unutarnju širinu od 30 mm, što daje lijepu oblinu 2,35-inčnoj gumi. Teleskopski držač sjedala ima oznaku KTM, ali u stvari je iz kuće X-Fusion.

Prowler je također furao Andrej, a on ovako razmišlja o njemu: KTM je dugo izgledao kao stvarno čudan brand narančastih bicikala i u posljednje vrijeme e-bajkova, “prava” licenca za korištenje imena proizvođača motocikala, ali očito je zapuhao novi vjetar – sada zamišljam tim mladih programera. Moderan, sveobuhvatan enduro bicikl sa zanimljivo oblikovanim okvirom. Također grafički lijepo riješeno s crnom i “bojom bazena”. Čak su i Austrijanci bili pozitivno zadivljeni onim što sam vozio!

Zbog ravne cijevi lanca i malog prednjeg lančanika (najlakši prijenos 30-50), lanac je malo opletao po karbonu, dodatna zaštita tu pomaže, a za 2020. ovaj je problem riješen. Dobro se penje za svojih skoro 14 kilograma u veličini L (tvornički podaci kažu 13,27 kg).Također se brzo i udobno spušta s obzirom na karbonski okvir. A ima mjesta za veliki bidon!

Ovdje je i Andrejeva bonus fotogalerija:
{gallery}2019/190912_prowlerad{/gallery}

Na jetrica

Ručica za upravljanje teleskopskog držača sjedala išla mi je na jetra. Zamišljeno je da ručicu neprirodno pritišćeš odozgor, a u kombinaciji s Shimano kočnicama još i stvara nered među kablovima. Zašto, ako postoji ručica kojom upravljate vodoravno, baš kao i s ručicom mjenjača?
K tome, odabrao bih drugu marku guma.

Za koga

Želiš li voziti ovakav bicikl na Transalpu? Možeš ali radije bih za utrku odabrao model Scarp. Ali postoje i drugi, turističke varijante Transalpa. Za to je Prowler odličan izbor. I za domaće gmajne i njihovo korijenje i stijene. Prowler je pogodan za sve koji žele puno hoda i više od bicikla.

Cijena 4.999 €

Drobionu je omogućio Biciklistički centar Bauer, centerbauer.com

Više o ovom biciklu možeš pročitati na www.ktm-bikes.at

Prati nas