13. listopada 2023

GasGas je španjolski proizvođač motocikala specijaliziran za terenske motocikle, posebno trial i enduro modele…

Tvrtku su osnovali Narcís Casas i Josep Pibernat 1985. godine u Saltu, Girona, Španjolska. Naziv “GasGas” potječe iz katalonskog izraza za “daj gas”.

Tijekom godina, GasGas je stekao reputaciju proizvođača visoko kvalitetnih i konkurentnih motocikala namijenjenih za zahtjevne terene i natjecanja. Jedno od značajnijih postignuća GasGasa bilo je u području trial vožnje. Motocikli za trial ove tvrtke koristili su brojni profesionalni vozači u međunarodnim natjecanjima, uključujući Svjetsko prvenstvo u trialu.

Godine 2019. GasGas je postao dio Piaggio Grupe, ali danas su dio Pierer Mobility grupe koja, osim GasGasa, uključuje i Husqvarna E-Bicycles, FELT Bicycles i R Raymon brandove. S ovim, GasGas dijeli neke od najboljih značajki, što ga čini značajnim igračem na tržištu električnih bicikala.

Karakteristike

Testni primjerak je došao u XL veličini i bio sam malo sumnjičav, ali iskusni dvojac Bero i Bruno iz Pile i Vile uvjeravali su me s osmijehom da ne brinem. S obzirom na moju visinu od 178 cm bih birao inače između klasičnih M i L, ali s mojim dugačkim rukama i nogama možda bi u ovom slučaju ostao na XL veličini.

Vrhunske komponente FOX Float 38 Factory vilica i FOX Float X Factory zadnja suspenzija pružaju mogućnost prilagodbe za svaki ukus, s punim enduro hodovima od 170 mm naprijed i 160 mm straga.

Prilika za furanje

Geometrija okvira s prilično otvorenim kutom vilice od 64° čini ovu 29-icu zaigranom na uskim flow stazama Medvednice. Dok pri penjanju dolazi do izražaja GasGas-ov DNA iz bogatog trial iskustva. Duži zadnji trokut okvira pomaže pri strmim tehničkim usponima, bicikl ostaje stabilan, i na svim našim testnim stazama nije došlo do dizanja na stražnji kotač.

Moćan Yamahin motor pruža 85 Nm snage s 4 razine podešavanja, koje se upravljaju malim zaslonom na upravljaču. Automatski način rada očitava parametre preko 12 senzora, “čitajući” vaše namjere i dajući snagu onoliko koliko je potrebno. U praksi to znači manje tipkanja po gumbima i više uživanja u vožnji.

Na jetrica

Iako setup kočnica SRAM Code R sa 4 klipa i diskovima promjera 200 mm naprijed i straga izgledala moćno, mojih 95 kg vrlo brzo su predstavljali izazov za njih, možda su Španjolci ipak lakši od mene. Dakle, za vozače s agresivnijim stilom vožnje, preporučuje se nadogradnja s većim rotorima ili nekim jačim kočionim čeljustima.

Za koga

Agresivna geometrija s puno hoda na električnom biciklu s 29″ kotačima znači samo jedno – brzina. I to kako nizbrdo tako i uzbrdo. Odlučan i iskusan vozač koji je spreman izazvati ovaj GasGas stroj bit će nagrađen svojim preciznim linijama preko kamenja i korijenja u stilu “ciljaj i pucaj”, a u ovom slučaju to znači i “ciljaj i pucaj” uzbrdo.

Specifikacija

Veličina kotača: 29"
Okvir:

29", Alloy 6061, Integrated battery, Boost, 160 mm

Stražnji amortizer:

FOX Float X Factory, Air, 230×65 mm

Baterija:

Simplo, 720 Wh, 36 V

Kočnice:

SRAM Code R, 4-piston, Hydraulic disc brake

Stražnji mjenjač:

SRAM GX Eagle, 12-S

Lanac:

SRAM GX Eagle

Pogon:

GASGAS EC40, Aluminum forged, ISIS, 38T

Kotači:

NEWMEN Evolution A.30, Tubeless ready, Center lock, 15×110/12×148 mm, thru axle

Stražnja guma:

Schwalbe Hans Dampf, Evolution, 60-622, 29×2.35, Tubeless ready

Prednja guma:

Schwalbe Magic Mary, Evolution, 62-622, 29×2.4, Tubeless ready

Ležaj volana:

FSA Orbit ZS56/ZS56

Ručice volana:

GASGAS MTB, Lock-on grips

Cijev sjedala:

GASGAS, 34.9 mm, Dropper post

Prednja vilica:

FOX Float 38 Factory, Grip 2, E-Optimized, Air, 170 mm, tapered

Motor:

Yamaha PW-X3, 250 W, 85 Nm

Punjač:

Simplo rapid charger, 4 A

Zaslon:

Yamaha Interface X, LED-Display, ANT, Bluetooth

Diskovi:

SRAM Centerline, 200 mm, Center lock

Kazeta:

SRAM PG-1230, 11-50 T

Ručica mjenjača:

SRAM GX Eagle, Single Click

Lulica volana i volan:

GASGAS 35, 0 °, Ahead, GASGAS Riser 35 mm, 780 mm, Sweep: 9 °, Rise: 20 mm

Sjedalo: GASGAS MTB
Dopuštena težina vozača / kg: 130 kg
Cijena: 6799 €
Info:  piv-bicikli.hr

 

EAC3 je prvi električni bicikl od GasGasa za 2024. godinu i već je dostupan u Pile i Vile. Uskoro možemo očekivati nova iznenađenja u portfelju GasGas električnih bicikala.

Foto: MTB.HR

Prati nas