13. srpnja 2018

Staro-novo ime u biciklističkoj industriji se vratilo. Husqvarna MTB bicycles imaju know-how, iskustvo i uz to bili su jedni od osnivača Haibike. Dočepali smo se najjačeg modela u ponudi – MC7. 

MC7 je najjači Husqvarna e-bike u ponudi za 2018. Uz full suspension Mountain Cross (MC) liniju postoji još i hard-tail modeli pod imenom Light Cross (LC), no mi smo se odmah po ulasku u trgovinu zaljepili za impresivan MC7. Kombinacija boja, plavo-bijela s vrištećim žutim detaljima daje naslutiti da se radi o njihovoj perjanici. 

Inovativan okvir

Atraktivan okvir jednostavno hvata poglede slučajnih prolaznika i skriva jedan štos. Na robusnom aluminijskom okviru u downtubu ima potpuno integriranu bateriju koja se ubacuje u samu cijev okvira. Baterija od 500 Wh se sastoji od šest povezanih savitljivih članaka koja se vadi kroz mali poklopac na gornjem dijelu masivnog downtuba. To omogućuje jednostavan dizajn uz odlične performanse okvira, koji nosi Shimano Motor Steps E8000 od 250W s 70Nm te ima isti Q-faktor kao obični bicikli. S težinom od 23,8 kg je jedan od lakših e-bicikla na tržištu, no u vožnji i težina nije problem zahvaljujući odličnom posloženom težištu. 

SCHWALBE Nobby Nick, 700C-584 snake TL easy, 27.5*2.80

Nova dimenzija uspona

Naš testni Husky bio je opremljen 27,5″ gumama Schwalbe Nobby Nick 2.8″ širine koje su odličan spoj za bicikli ove namjenjene. Mogu biti i brze, ali i sporije/mekše s nevjerojatno puno gripa – za one koji se žele poigrati s pritiskom. Nude puno, za prave znalce, ali i za one koji to žele biti pa će vam oprostiti eventualne pogreške u vožni, te stabilno i brzo odvesti vas do vašeg cilja. Mi smo imali drugi plan, odvoziti što teže staze, što prema gore i dolje. Tehnički usponi pretvorili su se u novu dimenziju zabave, a MC7 nadmašio je naša očekivanja i pomaknuo mu granice – što nas je posebno veselilo. Uobičajeni problemi zapinjanja pedala/kurlba pri pedaliranju kod e-bicikla je tu bio izražen samo pri vrlo zahtjevnom terenu, te smo se osjećali jako sigurno pri pedlanju uzbrdo.

Rodeo Drive kao referenca

Na spustu, gotovo uvijek smo iskoristili cijelokupni hod 140 mm naprijed na RockShox Pike RC vilici i iza RockShox RS DELUXE zadnjem šoku. Izabrali smo popularni Rode Drive na Medvednici, po kojem se MC7 jednako dobro snalazi kao i po brzim ravnim fire trailovima. Čvrst i precizan kokpit koji se sastoji od Husqvarna potpisanim volanom i kratkom lulom je prava mjera za igru po Rodeu. Bicikl je vrlo upravljiv i agilan s lakoćom smo prolazili mnoštvo zavoja i strme dionice. Tutnjavina širokih guma na spustu u kombinaciji s pravim tlakom u gumama mamili su osmijeh na lice.

Zadnji mjenjač XT Di2 radi onako kako bi to očekivali kod Shimana, proračunato i precizno, što ne možemo reći i za Deore kočnice (rotori 200 mm naprijed i 180 mm iza) koje su se ponašale vrlo linearno i predvidljivo, ali kod dužih kočenja pokazale su ipak znakove slabosti.

Zaključak

Vrhunski MTB all-rounder na struju koji nas je ostavio bez puno zamjerki. MC7 je impresivna (električna) “pila”, vrlo zaigrana, stabilna i precizna. S puno hoda čini vožnju podjednako ugodnom, ali kad treba “potegnut” pokazati će se dostojna savladavanju enduro staza. Jače kočnice i ozbiljnije (tubeless) gume su jedini upgrade na koji bi išli.

Specke

Vilica RockShox PIKE RC 140 mm
Zadni šok RockShox Deluxe RT
Motor Shimano STEPS E8000
Baterija SIMPLO Linkage 500 Wh
Kočnice Shimano Deore BR-M6000
Mjenjač Shimano XT Di2
Sic štanga Husqvarna
Lula Husqvarna 40 mm
Volan Husqvarna 780 mm
Gume Schwalbe Nobby Nic 2,8”
Kotači Husqvarna/Alexrims MD40
Cijena 37,500 Kuna
Više o MC7 na www.husqvarna-bicycles.com

Droboinu omogućili:

Pile & Vile – Husqvarna Centar 
www.pileivile.hr
+385 (0)1 3335 300
Obrtnička ulica 2, Rakitje‎ (kod Zagreba)

Prati nas