22. listopada 2017

Beskrajne rasprave oko prave veličine kotača u brdskom biciklizmu može nadmašiti samo jedna tema, a to je električni MTB. Gary Fisher, pionir MTB sporta izjavio je da električni bicikl pruža više zabave. Nakon drobione s Cube Sterom Hybridom, s Garyjem se moramo složiti.

E-bicikl: Cube Hybrid Stereo EXC 500 29″ (2018) 19″

(Strujne) specke

Budući da se radi o hibridnom biciklu, prvo ćemo o specifikacijama motora. Opremljen najsnažnijim Performance Line CX motorom iz Boscha od 250 W koji daje i do 75 Nm okretnog momenta. Dostupna su 4 načina rada, koji uz vaše pedaliranje pružaju od 50-300% podrške do brzine 25kmh. Za pravi doživljaj na terenu treba ubaciti u eMTB. Pri tom načinu, koji je dostupan samo na ovom modelu, potrebna podrška je progresivna te daje snagu do maksimuma kao i u Turbo načinu, ali odmjereno. Hrpa senzora kontrolira motor te između ostalog omogućava kretanje na zahtjevnom i/ili strmom terenu bez prebacivanja u slabije načine rada. 

Provjerena Stereo tehnika

Premda je dostupan u 27,5″ i 29″ izvedbi, na test smo dobili veće kotače. Okvir je provjerena geometrija, a sam bicikl je višestruko nagrađivan u kategorijama trail i all mountain segmentu. Ista logika korištena je i za ovaj u hibrdnom izdanju. Motor težak 4 kg smješten je što niže moguće te je time postavljeno optimalno težište bicikla. Ukupna težina bicikla koja iznosi 23 kg čini se velika, ali u vožnji tj. na terenu ćete brzo zaboraviti na nju. Okretan i direktan osjećaj za volanom vući će vas da budete brži. Što nizbrdo, ali svakao i uzbrdo gdje pojam vožnje uzbrdo dobiva novo značenje. Na zahtjevnim spustevima Stereo i sa (samo) 120mm hoda prolazi sigurno i stabilno. Zahvaljući Fox-a setupu, naprijed robusna 34 Rhythm i iza Float DPS EVOL, naš Stereo i sa kojom kilom više ponaša se vrlo skladno i predvidljivo. SLX i XT mjenjači rade onako kako smo navikli, bez zamjerke. 180 naprijed i nazad rotori osiguravaju i pri dugim spustevima konstantnu kontrolu. 

Baby Fat

Impresivan okvir u mat crno-plavom finišu na prvi pogled skreće pažnju s jako zanimljivih kotača. Provjerene gume Schwalbe Nobby Nic u dimenziji 2,6″ na velikim 29″ kotačima je pravo otkriće. Ogroman volumen koji daje gripa čak i kad je jače napumpan. Za one koji žele više gripa, vjerojatno neće naći prepreku koju Stereo prolazi na niskom tlaku. Baby Fat, kako ih od milja zovu, gume dimenzija 2,6″ digle su puno prašine te mnogi koji su probali tu dimenziju se kunu u nju. Još uvijek može biti brza, a volumenom zahvalna. 

Do mjeseca i nazad na Sljeme

Test smo odradili po babljem ljetu na kamenjarima Paga. Kotači 29″ su se pokazali kao odličan izbor za prelazak teških stjenovitih terena i makadama. Po poznatim stazama Medvednice i po Maksimiru odradili smo nekoliko dana. Vožnja po stazama kojima se penjemo preko 25 godina, bile su novo otkriće, brzina na usponu je bila nova dimenzija zabave. Da se razumijemo, filozofija je uvijek u našem društvu bila da – spust treba zaslužiti. No, uspon kada dajete sve od sebe i pritome dobivate (električnu) podršku, može proći kao zaslužen uspon.

E-sada e-bicikl

Beskrajne rasprave oko prave veličine kotača u brdskom biciklizmu može nadmašiti samo jedna tema, a to je električni MTB. Gary Fisher pionir MTB sporta izjavio je da e-bicikl pruža više zabave. S Garyijem se moramo složiti. Navodi da je zabava zapravo bila i razlog nastanka brdskog biciklizma, tada, sada već davnih 70tih, kada je grupica zaljubljnika u prašinu odučila krenut s biciklima na teren. Svakako da će električni bicikl pružiti više zabave ali i da općenito šira populacija može uživati i otići dalje i brže. Sviđalo vam se ili ne, električni bicikli su tu i uzimanju veliki zamah u biciklističkoj industiji. Pred vama je Cube Stereo – jedan od definitvno zabavnijih (e-)bicikala na planeti.

Kome to treba

Svima koji žele otići dalje i brže na MTB avanturu bez grča na licu. Bila to maraton vožnja ili runda više po enduro stazi, Stereo Hybrid daje podršku.

Plusevi

Dokazana geometrija iz Stereo obitelji, produžena za 3 cm kod međuosovinskog razmaka, odlično se ponaša i sa 23 kg koje se ne osjećaju na volanu.
Snažan Performance Line CX motora i eMTB inteligentan način rada, sa velikom automijom baterije.
Baby Fat 2,6″ dimenzija guma na 29″ velikim kotačima – voze se kako i izgledaju – opako.
FOX setup samo što ne priča njemački koliko dobro radi u simbiozi s Cube-Bosch kombinaciji.
Brži ste na Sljeme od ZET autobusa

Minus

Struja koju trošite nije dokazana da je iz obnovljivih izvora.
Nizak pogonski ležaj povećava mogućnost udarca tla sa pedalom ili kurblom, što smatramo kompromisom za bolju upravljivost.
Volan od samo 740 mm treba upgrade.

Drobili smo u dogovoru sa Keindl Sport.

Cijena 28.499,00 kn
Više o Cube Stereo EXC 500 na www.keindl-sport.hr.

Prati nas