27. srpnja 2018

OK, bicikl imaš, nadamo se i sprinterice ili tenisice za flat pedale. I želiš s time otići na vožnju. No jao si ga tebi ako slučajno zaboraviš nešto od navedenoga!

Imati ispravan bicikl, spreman za vožnju, tek je vrh ledene sante. Pravi biciklist (biciklistica) treba mnogo opreme koja ostaje ispod površine, ukoliko se želi u jednom komadu ili na vrijeme vratiti s vožnje kući.

Prije nego što krenemo s nabrajanjem neophodne opreme spomenuti ćemo da je preporučljivo voziti u društvu, a ako ipak na vožnju ideš sam/sama, svakako obavijesti nekoga o svojoj planiranoj ruti, da te mogu lakše pronaći u slučaju bilo kakvih problema…

 

1) Pumpa ili CO2 patrona, pribor za krpanje, zračnica

Ciklo-centar nudi pribor za popravak zračnica francuskog proizvođača Zefal, od običnih zakrpa do CO2 patrona i tekućine za samokrpanje. Ponudu provjeri ovdje.

Bianchi mini pumpa vrlo je… mini. Za povoljnih 150 kn može se pronaći kod TČT-a, konkretnije na ovom linku.

Još jedna mini pumpa, ali ova prihvaća i CO2 patrone. Giyo 2-u-1 pumpa je u ponudi Marko projekta za 199 kn, a informacije potraži ovdje.

SKS je provjereni njemački proizvođač čije proizvode nudi Rog-Joma u trgovinama diljem Hrvatske. Model SKS AIrchamp Pro za brzo napuhavanje dolazi s priloženim CO2 patronama, za 179,99 kn. Detalje potraži ovdje.

2) Hrana i piće

Odgovarajuća hrana i tekućina može se nabaviti u nizu različitih trgovina. Nećemo ulaziti u detalje, ali jasno je da na vožnji uvijek moraš pri ruci imati (vodu/izotonik, banane, gelove, pločice, sušeno voće)…  Ako redovito ne nadopunjavaš energiju u sustavu najteže posljedice mogu biti dehidracija, gubitak energije…

"
Endura MT500

3) Kaciga i naočale

Škotska marka Endura omiljeni je proizvođač opreme i odjeće za gravitacijski nastrojene bicikliste. Kaciga MT500 temelji se na tehnologiji Koroyd i smanjuje rizik ozbiljne ozljede glave za čak 95 %. U ponudi je Marko projekta za 1199 kn. Detalji su dostupni ovdje.

Provjereni češki proizvođač Author u ponudi ima freeride kacige. Model Trail temelji se na In-Mold tehnologiji i dostupan je za 485 kn kod tvrtke TČT, na ovom linku.

Endura Hummvee vrlo je povoljna MTB kaciga. Za svega 349 kn možeš je pronaći kod Marko projekta, na ovom linku.

Naočale NRC PX PH odlikuju se fotokromatskom lećom (koja mijenja zatamnjenost ovisno o količini UV zračenja). Dostupne su za 454,99 kn (uključen popust od 30 %) kod Rog Jome. Više detalja potraži ovdje.

Kaciga Bontrager BNT Quantum MIPS u ponudi je Rog-Jome s trenutnim popustom od 11,11 %. Sigurna je i moderno oblikovana te stoji točno 800 kn. Detalji su dostupni ovdje.


Northwave Vortex

4) Dodatna (slojevita) odjeća

Prsluk ili bezrukavnik uvijek je dobro imati uza se. Ne zauzima puno prostora u džepu ili ruksaku, a može spasiti glavu kada se trebaš spustiti s višeg brda ili planine. Northwave Vortex je standardni bezrukavnik za zaštitu od vjetra, a kod Ciklo-centra stoji 137,4 kn (uključen popust od 40 %). Detalje potraži ovdje.

Jakna Endura Pakajak II zaštititi će te od kiše i vjetra, ne zauzima puno prostora u džepu ili ruksaku te dolazi u četiri boje. U Marko projektu stoji 375 kn. Više o tome potraži ovdje.

5) Alat

Bez lanca nećeš daleko stići pa zbog toga preporučujemo mobilni alat za – lanac. Authorov alat po cijeni od 70 kn, osim samog ključa, u malom formatu uključuje odvijač, imbus ključ (vel. 5) te tri ključa za žbice (0,127″, 0,130″i 0,136“). Detalje pogledaj ovdje.

Sklopivi mini alat Topeak Mini 20 Pro sadržava čitav niz ključeva koji će spasiti tvoju vožnju. U ponudi je Marko projekta za 269 kn, a detaljne informacije su ovdje.

Mini alat Ventura ima 18 funkcija , od klasičnih i imbus ključeva do odvijača i ključa za skidanje lanca. Rog-Joma ga ima u ponudi za 129,99 kn. Više o tome pročitaj ovdje.

Ciklo-centar nudi lagani višenamjenski (multitool) alat provjerenog slovenskog proizvođača Uniora koji u principu nudi sve što ti može zatrebati na terenu. U ponudi je za 169 kn (uključen popust od 40,7 %), a više o tome potraži ovdje.

{loadposition inside}

6) Mobitel

Mobitel jest cigla koja ti smeta u džepu, ali može ti spasiti život u slučaju da ostaneš ležati u grabi, a ostalo ti e dovoljno svijesti da pozoveš hitnu službu. Osim toga, praktičan je za navigaciju, da ne moraš svaki puta pitati seljaka…


Garmin Edge 130

7) GPS ciklo kompjuter ili GPS ručni sat

Garmin Edge 130 kompaktan je ciklo kompjuter s GPS/GLONASS/Galileo podrškom. Jednostavan je za uporabu i uz standardne biciklističke funkcije nudi turn-by-turn navigaciju. Garmin Hrvatska nudi ga po online cijeni od 199,9+9 eura. Više o tome pročitaj ovdje.

Ciklo-centar u ponudi ima ciklokompjutere Sigme, provjerenog njemačkog proizvođača, koji u liniji ROX nude modele s GPS podrškom. Na ovom linku provjeri modele čije se cijene kreću između 785 kn i 1535 kn, ovisno, naravno, o broju funkcija i značajkama poput veličine zaslona.

Garmin Edge 520 Plus je napredni GPS ciklo kompjuter američkog proizvođača. Podržava Garmin karte, Strava segmente, društvene funkcije LiveTrack i GroupTrack, pametne obavijesti… Dostupan je kod Garmin Hrvatska po online cijeni od 299,99 eura. Detalje potraži ovdje.

8) Novac i osobna iskaznica

Koncept novca ne moramo posebno objašnjavati, no svakako ne zaboravi ponijeti i osobnu iskaznicu ili neki drugi prepoznatljiv dokument, za slučaj da ostaneš ležati u grabi bez svijesti i ne možeš posegnuti za gore spomenutim mobitelom…


Bontrager Ion 800

9) Svjetla

Lampa Bontrager Ion 800 R isporučuje solidnih 800 lm  svjetlosne snage te dolazi u kompletu sa stražnjom bljeskalicom. Punjive baterije su vrlo praktične, a cijena kompleta u ponudi Rog-Jome iznosi 1099,99 kn. Detalje provjeri ovdje.

Cateye je provjereni japanski proizvođač elektroničke opreme za bicikle, a njegova lampa koja isporučuje 1200 lm svjetlosne snage, u ponudi je tvrtke TČT.

Lampom Sigma Sport Buster 2000 vjerojatno ćeš moći ošamutiti nosoroga jer za 1199 kn isporučuje monstruoznih 2000 lm (svjetlosna snaga koja ja sasvim pristojna i za srednji video projektor) te dobacuje svjetlo do 200 m. Ponudu snažne rasvjete Ciklo-centra provjeri ovdje.


Author Cyclone

10) Ruksak, torbica

Ruksak Author Cyclone malen je, lagan, prozračan, praktičan i cjenovno povoljan (270 kn). U ponudi ga ima TČT, a detalje pogledaj ovdje.

Ruksak njemačkog proizvođača Deuter, Compact EXP 10 SL, kompaktan je i lagan, prilagođen je ženskoj fizionomiji. S popustom od 30 % sada kod Ciklo-centra stoji 503 kn. Više o tome pročitaj ovdje.

 

(sve navedene cijene važeće su u trenutku objavljivanja teksta. Eventualne promjene provjerite na web odredištima trgovaca)

Foto: mtb.si arhiva i proizvođači 

Prati nas