Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
3. veljače 2018

Finska tvrtka je pionir u području mjerenja srčanoga pulsa kako profesionalaca tako i rekreativaca. Predstavljamo Polar OH1, novi model koji donosi nov način mjerenja. Može li ovo rješenje učinkovito nadomjestiti klasičnu traku koju nosimo na prsima?

Govorimo li o mjerenju srčanoga pulsa, upravo Polar nam prvo padne na pamet. Finska tvrtka je pionir u području mjerenja srčanoga pulsa kako profesionalaca tako i rekreativaca. Već 40 godina, od 1977., važan je igrač na tržištu. Konkurencija je, naravno, iz godine u godinu sve jača no Finci i dalje poduzimaju inovativne korake u svome području. Među inovacije spada i model Polar OH1. OH je kratica za mjerenje srčanoga pulsa.

Drugačije rješenje?

Mjerenje srčanoga pulsa optičkim načinom već je poznato. Uređaji za mjerenje pulsa na zapešću već su u poodmaklom stadiju razvoja i koriste upravo tu tehnologiju. Popularni sportski ručni satovi mjere puls očitanjem promjena na koži na zapešću. 

Najpopularniji način mjerenja pulsa sportaša do sada je bila traka na prsima. No nje svima ugodno nositi nešto što pritišće prsni koš. Taj način najviše smeta ženama. A i kod muškaraca trenje može povremeno iritirati kožu. Još ako ne želite da vam pri tračanju traka sklizne prema dolje morate je jače zategnuti što nosi nove neugodnosti. Neprestani pritisak na prsni koš može ometati disanje. 

Mnogo je razloga za razmišljanje o premještanju senzora na drugo mjesto, primjerice na zapešće. No alternativa na zapešću ne odgovara svima. Biciklisti radije očitavaju podatke s upravljača, a u teretani ručni sat može ometati pojedine vježbe. Mjeriti puls na podlaktici ili na nadlaktici? Polar OH1 nudi rješenje!

Svjetlosni senzor

Mjerenje pulsa optičkim putem znatno se razlikuje od klasičnog načina mjerenja pulsa prsnom trakom. U prsnom odašiljaču smještene su elektrode koje mjere električne podražaje srca i tako „osjećaju“ vaš srčani puls. 

Kod optičkog mjerenja srčanog pulsa svjetlosni senzor mjeri protok krvi. Krv ne kola bez prekida već u valovima uslijed rada (širenja i skupljanja) srca. Polar OH1 funkcionira na toj tehnologiji i namijenjen je nošenju na nadlaktici ili podlaktici.

Kako to radi u praksi?

Testirao sam OH1 na ruci, u paru s modelom Polar M460 te trakom oko prsnoga koša povezanom s drugim uređajem. Podatke s trake uzeo sam kao kontrolnu vrijednost. Pri duljem, jednakomjernom naporu, vrijednosti pulsa na oba uređaja odlično su se poklapale. Doduše, OH1 se na početku i na kraju intervalnog “all-out“ napora odazivao nešto sporije u odnosu na prsnu traku.

To se odnosi samo na kratke intervale, primjerice dvadeset sekundi sprinta i dvadeset sekundi odmora. OH1 u tom slučaju ne može dovoljno brzo aktualizirati podatke. Očito je da protok krvi ne može slijediti izravnost električnih podražaja. I to je sasvim normalno!

Užitak u udobnosti

Traku OH1 nije potrebno zatezati da bi dobro funkcionirala. Nosio sam je na nadlaktici i na podlaktici i niti u jednom trenutku nije skliznula. Nisam niti zapazio prejaki pritisak koji bi omeo protok krvi. Svoj posao dobro obavlja i ispod nekoliko slojeva zimske odjeće. A i ako nosite samo majicu s kratkim rukavima traka će ostati skrivena. Štoviše, kada sam upalio Polar M460, već sam bio zaboravio na OH1!

Spravu OH1 jednostavno je higijenski održavati jer se može oprati i s odjećom, naravno nakon što uklonite sâm senzor.

Prednosti modela Polar OH1

Uređaj je vodootporan i jednostavan za čišćenje. Baterija se puni putem USB-a. Jednostavno ga je povezati s drugim kompatibilnim spravama putem Bluetootha, a to uključuje pametne telefone te uređaje konkurencijskih proizvođača.

No postoji još jedna velika prednostOH1 ne samo da mjeri vaš puls već ga može i snimiti bez sata ili GPS uređaja. Za vrijeme treninga u tom slučaju nećete moći pratiti pojedinosti vaše aktivnosti ali sve ćete moći nakon treninga prebaciti na računalo ili pametni telefon i tako dobiti potpun pregled aktivnosti.

To je ujedno i najveća prednost optičkog mjerača OH1! Za snimanje i analizu aktivnosti ne trebaju vam drugi uređaji. Dovoljan je pametni telefon kojega danas koristi gotovo svatko. Polar nudi i aplikacije za Android i iOS.

Zaključak

Optičko mjerenje srčanoga pulsa ne može nadomjestiti prsnu traku. Ona je naime još uvijek potrebna za mjerenje varijabilnosti srčanoga pulsa i s njom povezanim naporom na treningu, vraćanju u optimalno stanje i prepoznavanju stresa. No OH1 sigurno ima svoje mjesto u procesu mjerenja, puno je praktičniji za korisnike kojima je od vrhunske preciznosti važnija udobnost.

Vrhunski sportaš koji želi precizno izmjeriti trening još uvijek će radije odabrati prsnu traku, za one najvažnije treninge. Pri normalnom treningu izdržljivosti OH1 će zadovoljiti i njihove potrebe.

Više informacija potraži na polar.com

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas