3. ožujka 2017

Bez lanca nema brzine, pa možemo reći da je lanac zbilja bitna karika na vašem biciklu.

Bitna karika

Bez lanca nema brzine, pa možemo reći da je to zbilja bitna karika na vašem biciklu. Održavanje lanca ne traži puno vremena, ali vratiti će vam se višestruko. Odraditi ćete na njemu više kilometara, a duže će vam trajati i zupčanici i kazeta. Mijenjanje brzina biti će glađe, a samo pedaliranje tiše.

Odmaščivać – da ili ne?

Često čišćenje lanca odmaščivaćima i nije poželjna stvar. Nakon čišćenja odmaščivaćem, kod podmazivanja ulje teže dođe između svih pločica i pinova. Još je gore, ako sav odmaščivać nije ispran ili nije u potpunosti ispario, jer tada i ostatak tog odmaščivaća koji je ostao pod novim slojem ulja ostaje blokiran i ne može potpuno ispariti.

Rezultat je, da karike lanca i pinovi ostaju nedovoljno podmazani i lanac se brže troši, prebacuje lošije i okreće se sporije. Naravno, poželjno je tu i tamo očistiti lanac s odmaščivaćem. Ako je bicikl vožen po kiši, kroz puno vode ili po blatu, od toga samog lanac je već uglavnom izgubio svoj nauljeni sloj i onda ga je dovoljno oprati vodom i sapunom ili ga počistiti čistačem za lanac s rotirajućim četkicama. Ako imate zračni kompresor odpušite što više vode ili odmaščivača iz lanca ili ostavite bicikl na suncu da sredstvo s lanca ispari.

Rutina od 3 minute

Najbolje je rješenje, da uvedete rutinu održavanja lanca za koju vam ne treba više od 3 minute. Za početak, prvo s jačom četkom (može biti i metalna) okretajući pedale dobro očistite kazetu, prednje zupčanike i male zupčanike od mjenjača (kod njih je dobra i četkica za zube, stara naravno) te ponovite postupak sa sve 4 strane.

Zatim krećemo s podmazivanjem. Koristite samo ulja predviđena za podmazivanje lanaca za bicikle, kapnite po kap ulja na svaki pin. Na taj ćete naćin temeljito podmazati lanac, ali i uočiti oštećenja (ako koje postoji). Pustite da prođe neko vrijeme, kako bi se ulje upilo između karika. Na kraju sa čistom krpom temeljito obrišite lanac kako bi se uklonio višak ulja i napravite 20-tak okretaja pedala da se sve fino podmaže.

Nemojte koristiti Ivasol 

Još jedna napomena, za odmaščivanje nemojte koristiti Ivasol, jer je on jako agresivan prema plastičnim dijelovima bicikla i pogona. Bolje kupite odmaščivač namijenjen biciklima kojeg isto ima u svim boljim biciklističkim trgovinama.

Jednom mjesečno prekontrolirajte istegnutost lanca uz pomoć za to predviđenim alatom. Istegnuti lanac sigurno može “pojesti” kazetu i prednje zupčanike te napraviti puno štete. 

Želimo vam ugodnu vožnju bez lančanih problema.

Prati nas