“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
2. studenoga 2018

Morgane Charre, svjetska prvakinja u MTB spustu iz 2012., prošli je tjedan u društvu s našim suradnikom MahMTB i ekipom Visit GoodPlace pomogla u trasiranju novih dijelova trase Trans Croatia. Zanimljiva cura!

Leogang 2012, Svjetsko MTB prvenstvo. Posljednji trening MTB trening spusta prije finala za vozačice je prošao u kišnim uvjetima, a za vrijeme finala nasmiješilo se sunce. To je dobro osjetila Francuskinja Morgane Charre. U polufinalnoj vožnji bila je sedma, a u finalu je bila najbrža te je osvojila željeno odličje. I naš prvi susret protekao je u znaku kiše.

Počelo je s kišom, a već popodne se posušilo i pred nama je bio čitav tjedan sunca i bicikliranja po dalmatinskim otocima. Iz dana u dan divili smo se njenim majstorijama u upravljanju biciklom. Po oštrom kamenju je letjela kao po oblacima i uskim zavojima planinskih stazica gibala se mekano poput mačke. Ona inače voli mačke. Također i pizzu bez salame. No najviše voli svojih deset bicikala marke Bergamont: za DH, enduro, XC, cestu i BMX. Voli i svog prijatelja Jamesa s kojim živi u seocetu podno Mt. Blanca.

Dok je bila tinejdžerka nisu je zanimale uobičajene djevojačke stvari. Više je voljela voziti po pumptracku s prijateljima, na BMX-u. dečki su je prihvatili i pomagali u vožnji. Danas će reći da je to bilo njeno najvrjednije iskustvo na putu do osvajanja Svjetskog prvenstva. Sa šesnaest je, svladavši male neravnine, prešla na strmine, kamenje, skokove i korijenje.

Nakon uspješnih nastupa u Kupu Francuske 2010. je došla izravno u Maribor, na njenu prvu utrku Svjetskog kupa u MTB spustu! I tada je kišilo, bilo je hladno, no to je i dalje jedna od njenih omiljenih staza.

Nakon Maribora ustalila se među najboljim spustašicama. Prošla je tehnički zahtjevne staze po cijelom svijetu. Potom je, krajem 2016., na posljednjoj utrci sezone slomila podlakticu. Ozljeda je bila teška i zadavala je teškoće i slijedeće godine. 

“Više mi odgovaraju prirodne staze s prirodnim linijama od onih koje danas prevladavaju u spustu”, kaže Morgane. Takve je staze pronašla u utrkama Enduro World Series i Crankworx. No nije potpuno napustila vrhunski MTB spust. Ove je godine na Svjetskom MTB prvenstvu u Lenzerheidu osvojila 7. mjesto. Na proljeće, 27. i 28. travnja 2019., će se vratiti pod Pohorje!

“Veselim se mariborskoj utrci kao što sam se veselila i prvi put 2010. godine”, kaže.

Natjecateljska sezona je duga i naporna. Morgane kao vrhunska sportašica najviše vremena provodi na treninzima i utrkama. Prijepodne je obično u teretani, a popodne na lokalnim stazama La Clusaza. 

No utrke su samo dio njenog MTB života. Preko sezone nema puno slobodnog vremena pa nakon sezone traži drugačije destinacije i zabavnije bicikliranje. “Kada završim sezonu idem biciklirati tamo gdje sama želim, a ne tamo gdje me vode utrke”, objašnjava.

Prošli tjedan se  pridružila svom prijatelju Jamesu Danielu Mcknightu, bivšem uredniku magazina Dirt i fotografu Andyju Lloydu, te su pripremali reportažu o nastanku nove MTB Trans Croatie. Čitav tjedan smo uživali i „garili“ od Učke do Hvara. Morgane nam je pokazala kako se leti od kamena do oblaka. 

Što još o svemu ovome kaže sama Morgane provjeri na njenoj društvenoj stranici.

Foto: Matej Hartman

{loadposition inside}

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas