Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
28. srpnja 2017

Ovog puta idemo malo preko granice. Sve do Bosne, u posjet dečkima koji stoje iza utrke Treba DH!

Naš novi agent na bosanskom teritoriju je Ozren Perović. To je onaj Ozren, kojeg ste imali priliku upoznati u rubrici video 1/4ak. Ozren je istinski brdski biciklist, koji se najčešće skiće oko Banja Luke i po planini Vranica. Za prvu, izravnu vezu s bosanskom brdskobiciklističkom scenom, povezao se s ekipom Savages Crew, koju neki već poznajete, a ostali ćete ju upoznati danas. Savages Crew stoji iza organizacije utrke u spustu, pod imenom Treba DH. Ozren je razgovarao s Muamerom.

Ozren: Kako se razvija brdski biciklizam u Bosni?
Muamer: Mogu reći da je u velikom porastu, pogotovo u odnosu na protekle godine. 

Kakvo je stanje s klubovima i kako klubovi sudjeluju pri razvoju?
Mnogi klubovi postoje već dugi niz godina. Uglavnom imaju cestovnu tradiciju, ali svejedno jako puno ulažu u promociju biciklizma. U zadnje vrijeme potiču biciklizam u prirodnoj okolini, koje nudi Bosna i Hercegovina.To se odražava i u organizaciji brdskobiciklističkih utrka i ostalih sportskih događaja. 

Gdje je najviše brdskih biciklista?
Svi, koji se na bilo koji način bavimo brdskim biciklizmom, opazili smo porast, uglavnom na našim planinama. Sve je više pojedinaca, entuzijasta, koji uživaju u potrazi za novim stazama, i s veseljem ih otkrivaju drugima.

Zovete se Savages Crew. Možeš li nam reći malo više o tome?
Naši počeci su poprilično skromni. Veći dio naše grupe krenuo je s XC-om, da bi zatim preko endura došli do spusta. Prije pet, možda šest godina, nakon pregledane hrpe biciklističkih filmova, nakon posjeta DH utrka UCI kategorije i raznih europskih biciklističkih parkova, manja grupa odlučila se posvetiti samo spustu.

Kako je izgledao nastavak priče? 
Veći dio slobodnog vremena posvetili smo radovima na Trebeviću, gdje smo gradili kraće staze za zabavu i vožnju. Iako na početku  više “divlje” prirode, bez organizacije, amaterski tim na kraju je prerastao u Savages Crew.

Kako ste dobili ideju za utrku?
Ideja za samu utrku pala je kad smo povezali kraće staze, koje smo gradili u prošlosti. Nastala je 2,4 kilometra duga staza i nakon što smo ju krstili s nekoliko divljih vožnji, te kasnije raspravljali uz pivo, rekli smo zašto ne bi organizirali utrku.

Zašto Treba DH?
Razlog je taj, da je naša Treba tako dobra, da je vrijedna svake vožnje, a sigurno i utrke. Mnogi vjerojatno ne znaju, da u sarajevskom žargonu treba znači i zgodna cura, tako da je to bilo idealno ime za utrku. Najveći krivci za ime su naši najmlađi članovi Kamer i Kemo.

I kako ste organizirali prvu utrku?
Uz pomoć prijatelja smo 2015. godine napravili prvu. Sudjelovalo je 40 natjecatelja, pobjedio je Nikola Klačinski iz BK Jastrebarsko. S obzirom da je reakcija oko organizacije bila pozitivna, odlučili smo da za slijedeću godinu prijavimo utrku pod UCI. Tako smo prošle godine organizirali utrku, koja je bila kategorizirana kao treća kategorija UCI. Time smo pridobili dodatne natjecatelje. Na startu ih je bilo već 70, pobjedio je Slovenac Aleš Virtič.

A ove godine?
Ove smo godine otišli korak dalje i utrka će biti kategorizirana kao UCI C2. To nam jako puno znači i nadamo se da će slijedeće godine utrka proći klasifikaciju prve kategorije u međunarodnom savezu.
Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez prijatelja i sponzora kluba, koji nam pomažu da se lakše nosimo s financijama. Najviše nam znači njihova potpora i prije svega to, da imamo puno volontera.

Gdje se vidite u budućnosti?
Naši planovi kreću se u smjeru poboljšanja na stazi, možda širenje staza u obliku parka uz dodatak novih trailova. Prioritet nam je promocija i razvoj brdskog biciklizma, i naravno spusta u našoj sredini. 
Inače, samo da napomenem, staza je duga 2400 metara, ima 470 metara visinske razlike, gornji dio staze je strm s velikim nagibom i tehničkim dijelovima, donji dio je pun korijenja i skokova, gdje je i brzina dosta velika!

Hvala na razgovoru!

Utrka je ove godine na rasporedu 19. i 20. kolovoza! Više informacija možete naći na internet stranici ekipe, koju čine Kamer, Kemal, Tarik, Adnan, Vladimir, Edin, Medin i Muamer.

savagescrew.com 

Foto: arhiv ekipe Savages Crew

Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas