8. ožujka 2020

Marko je u prošlu nedjelju kao osmi u svojoj kategoriji završio, kažu, najtežu europsku etapnu MTB utrku, onu u Andaluziji. Kako je bilo?

 

Marko Fržop odradio je u Španjolskoj prve dvije ozbiljne utrke u sezoni, obje etapne. Nakon utrke na kanarskom otoku Lanzarote, završio je i, kažu, najtežu europsku etapnu MTB utrku, onu u Andaluziji. Kako je bilo?

 

„Već smo bili na ovoj utrci još 2016., pa sam već znao da je utrka jako tehnički zahtjevna, i daleko teža od većine etapnih utrka u svijetu“, kaže Marko, i dodaje:

 

„To što smo prošli u prvih pet etapa je, bez pretjerivanja, dvostruko teže od onoga što smo vidjeli 2016. Etape su doslovno bolesno teške, usponi su strmi, ali isprekidani kratkim strmim hupserima punim skala i korijenja. Spustovi? To je priča za sebe, tako strmo, tehnički teško da se ričima uopće ne može opisati. Hodati po tom terenu je gotovo nemoguće. Kako sam ja zadnje dvije sezone dosta vremena posvetio radu u fitnesu, i nekim specifičnim vježbama (jer ovaj sport postaje sve teži i teži te se moramo na njega adaptirati) to mi je jako pomoglo“.

 

Noge, znači, slušaju?

 

Na jučerašnjoj etapi sam završio osmi. Danas na najdužoj etapi sam išao preko svih svojih granica i u cilj ušao na devetoj poziciji. Bol koju sam danas preživio nisam osjetio nikad do sada u svojoj karijeri. Utrka s razlogom nosi HC rang i definitivno je nešto najteže što se u svijetu MTB utrka može doživjeti. Organizacija je na najvećem mogućem nivou, tisuće navijača uz stazu koji tako navijaju da jednostavno idete preko svih svojih granica. Još preživjeti sutrašnju etapu i to je to“, dodao je.

 

Razgovor smo vodili uoči posljednje, šeste etape utrke Andalucia Bike Race 2020. Nakon 14. mjesta u toj posljednjoj etapi Marko se plasirao na odlično osmo mjesto u ukupnom poretku, u svojoj kategoriji Master 40.

Naslovna fotografija: Trasa ABR je puna lijepih i brutalnih detalja (Marko Fržop desno, a za njim lijevo je Peter Vesel) – foto: Urban Vesel


Pročitaj i

ABR Report: Preživjeti andaluzijski pakao…
ABR Report: Peter na drugom mjestu, Marko čvrsto u top 10, Blaža odustala!
ABR Report: Peter se vratio na postolje, Marko odličan osmi!
ABR Report: Borba do zadnjeg metra
ABR Report: Karte nanovo podijeljene nakon druge etape
ABR Report: Blaža i Pero u vodstvu nakon prve etape, Marko solidan 16.
Najavljujemo: Blaža, Pero, Bobi i Marko na Andalucia Bike Race

Prati nas