Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
21. studenoga 2018

Razgovarali smo s prvim čovjekom etapne utrke Mitas 4 Islands koja će u 2019. doživjeti svoje već peto izdanje, na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Ekskluzivno nam je otkrio i neke novine za 2019.!

Mitja Tancik veliki je poklonik etapne utrke Mitas 4 Islands na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. U lančanu je reakciju stoga doveo organizatora ove poznate utrke Tomislava Zobeca. Osim što je poduzetan, Tomislav je i strastven biciklist, a organizaciji pristupa sa zanosom i osjećajem za detalje.

Tomislav Zobec

Nadimak: … 
Mjesto: Zagreb
Dob: 40
Pripadnost klubu, poduzeću, plemenu … : 4 Islands … : 4 Islands

Mitja: Praktički si otac sada već svjetski poznate etapne utrke 4 Islands. Utrka po četiri različita otoka zanimljiva je ideja sama po sebi, a tereni i podloga tu ideju samo poboljšavaju. Pred nama je peta izvedba te utrke pa me zanima kako gledaš na njen razvoj i budućnost. Očekuju li nas kakva iznenađenja?
Tomislav: peti rođendan utrke Mitas 4 Islands donijeti će dosta iznenađenja. Prvo među njima je prolog oko Baške dugačak 13 km. Nadalje, prva etapa više neće biti kružna jer će stat biti u Baškoj, a cilj u gradu Krku. Međunarodna kategorija je UCI S1. ostale detalje otkriti ćemo prije same utrke, no za sada mogu reći da nas “grand finale” čeka u centru Malog Lošinja.

Pratim te na društvenim mrežama i vidim da stalno istražuješ staze u svim dijelovima Hrvatske. Ponekad ti i pomalo zavidim na tim avanturama. Možeš li opisati kako trasiraš staze za utrke koje organizirate?
Moram priznati da je upravo to najbolji dio mog posla: Otkrivanje novih staza i uživanje u svakom trenutku. Doduše zna se dogoditi da čitav dan nosim bicikl na ramenu jer staza koja me zanima nije vozljiva…
Sve započinje pregledom mapa i puno istraživanja na računalu (ponekad se pitam kako su to radili prije svih tih aplikacija). Nakon toga slijedi pregled na terenu, jer moje je pravio da sve moguće nove trailove prvo pregledam na biciklu i tek ih potom uvrstim u idealnu trasu. Nakon toga na biciklu prođem cijelu etapu baš onako kako će po njoj ići sama utrka. To je jedini način za dobivanje osjećaja koji će imati sami natjecatelji …

Poznato mi je da želiš i sam nastupiti na jednoj etapnoj utrci. Na kojoj i zbog čega?
Naravno da to želim. Idealno bi bila nastupiti na Mitas 4 Islands jer nudi sve ono što se meni sviđa. Ne trebaš samo izdržljivost već nudi i trailove, zabavna je za vožnju …
najvjerojatnije ću pokušati na Cape Pioneer Trek u Južnoj Africi jer je u idealnom terminu, pa imam dovoljno vremena za pripreme. Želim očima sudionika vidjeti kako taj posao rade drugi i tako poboljšati Mitas 4 Islands. Drugi razlog je osoban, želim u borbi sa samim sobom pronaći granice na etapnoj utrci …


Tomislav na otocima, foto iz njegove osobne arhive

mtb.hr: 4 Islands i Adria Bike više nisu “jedno”. Ne ispitujemo te o poslovnim detaljima, no možda možeš krajnjim korisnicima, sudionicima vaših utrka, pojasniti razliku među dvama tržnim markama?
Tomislav: 4 islands je utrka za iskusne amatere te za profesionalce, a naš je cilj razvoj Mitas 4 Islands prema tome da postane jedna od najboljih etapnih utrka u Europi. Adria Bike pak ima zadaću popularizirati brdski biciklizam na lokalnoj razini te u sport privlačiti nove rekreativce. Osim etapne utrke Mitas 4 Islands koja će u 2019. trajati pet dana, Adria Bike organizira klasične MTB maratone koji se razlikuju po izboru terena i staza koje su zanimljivije rekreativcima, no iskusnim natjecateljima su dosadne. Mitas 4 Islands će uvijek biti tehnički zahtjevniji od klasičnog MTB maratona. No najvažnije je da je hrvatska MTB scena upotpunila ponudu s projektima 4 Islands i Adria Bike, te svim poklonicima brdskog biciklizma nudi ono zbog čega im je taj sport prirastao srcu.

mtb.si: Tvoj idealan dan na biciklu (gdje, kada, s kim)?
Tomislav: Trasiranje novih trailova za Mitas 4 Island 🙂 u društvu kolega i prijatelja.

Tvoj idealan dan bez bicikla?
U prirodi s obitelji.

Što bi radio da nije izumljen brdski bicikl?
Vjerojatno bih još uvijek provodio dane u kajaku na Soči.

Tvoj najdraži bicikl?
Giant Anthem Advanced 0 27,5, naprosto obožavam taj bicikl, od geometrije do najmanjeg detalja.

Tvoj prvi bicikl?
Rog BMX (mislim).

Tvoj uzor?
Gary Christopher Fisher.

Tvoje obećanje za budućnost iz mladih dana?
Na to pitanje nemam odgovora.

Najbolji savjet koji si ikada čuo / ili savjet kojega možeš podijeliti drugima?
Ukoliko sam ne vjeruješ u sebe, neće niti drugi.

Pad kojega si zapamtio?
Sudar s automobilom na biciklističkoj stazi. Kada padaš s bicikla imaš trenutak za razmišljanje o tome da ćeš pasti. No kada se od nikud pojavi auto, trenutno si na tlu, dižeš se iz knock-outa i pokušavaš shvatiti što se dogodilo …

 

O lančanoj reakciji

 

Lančana reakcija djeluje na način da intervjuirana osoba predloži sljedećeg kandidata za razgovor i uz standardni set pitanja postavlja mu tri dodatna pitanja. Važno je da je kandidat iz mtb svijeta, od biciklista i proizvođača do tehničkog osoblja i drugih. 

Prilikom nominiranja valja imati na pameti nekoliko pravila. Osoba koju se nominira za sljedeći intervju trebali bi biti iz svijeta brdskog biciklizma. Da bi lančana reakcija bila što zanimljivija, bilo bi dobro ispuniti najmanje dva od ukupno četiri zadana kriterija i predložiti osobu koja je deset godina starija ili mlađa, koja je suprotnog spola, koja ne živi u istom gradu i ne vozi istu disciplinu ili ima istu ulogu u svijetu biciklizma. Ukoliko nominirana osoba nije iz Hrvatske, sljedeći u lančanoj reakciji mora biti iz Hrvatske.

 

Uvodna fotografija: Mitas 4 Islands

Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas