14. travnja 2017

Veliki talent. Višestruki prvak Hrvatske u XC-u. I veliki radnik. A tek mu je 18.

Matej Žgalin višestruki je prvak Hrvatske u brdskom biciklizmu. Dolazi iz Dugog Sela i pred njim je, kažu, blistava budućnost. Riječ je o mladiću koji živi biciklizam i svaki dan naporno trenira. Upravo zbog toga, izabrali smo ga da prvi stane na pedalu i započne „lančanu reakciju“.


Mtb.hr: Kako si se našao u brdskom biciklizmu?

Matej: Imam 18 godina i u sportu sam zadnjih 14 godina. Moji roditelji su me već sa četiri godine upisali na nogomet, međutim devet godina poslije se sve promijenilo. Prešao sam na brdski biciklizam u kojem sam se našao sasvim slučajno. Dragan Mikulić, tadašnji predsjednik lokalnog kluba BK Dugog Sela, pitao me želim li odvoziti utrku u Sv. Martinu na Muri. Ja sam pristao, misleći zašto ne bi probao nešto sasvim drukčije. Nešto gdje si sam zaslužan za svoje rezultate. Malo po malo sve više sam stjecao nove vještine i počeo dominirati na nacionalnoj razini. Iz godine u godinu nastojao sam biti najbolji, dati sve od sebe, i ne dopustiti poteškoćama da me demotiviraju. Kroz godine naučio sam se žrtvovati, ustrajno trenirati i to je ono što me učinilo time što sam sada. Ponosan vlasnik zrelijeg uma i uspješnih rezultata.

 

Mtb.hr: Gdje se vidiš za pet godina?

Matej: Kao svaki sportaš želio bih uspjeti u sportu, živjeti od onoga što najviše volim raditi, a to je baviti se sportom. Ako usporedimo osobu koja se bavi onim što želi s onom koja nešto ne želi, a radi samo kako bi preživjela, vidimo da uspješna osoba svoj posao obavlja sa zadovoljstvom, dok su drugi depresivni i nezadovoljni. Sama pomisao da trenutno nisam tamo gdje želim dovoljna mi je motivacija da dajem sve od sebe kako bi ostvario svoje ciljeve. Na kraju ono što ja želim je predstaviti ideju da je moguće, i da se trebate truditi da bi došao do svog cilja, a ne da odustaneš kad naiđeš na neku prepreku ili kad postane teško.  Ako ne ide po planu A, napravi plan B, ali cilj ostavi isti!

Mtb.hr: Vaš savršen dan na dva kotača (gdje, kada, zašto)?

Matej: Tijekom sezone odvozim preko 40 utrka i do sada sam skupio preko 80 medalja od kojih je preko 30 zlatnih te nekoliko naslova državnog prvaka. Svaka utrka i svaki trening je nosio svoju priču i svaki je bio poseban. Jedan od najboljih i najljepših trenutaka je bio kada sam pobijedio na državnom prvenstvu u maratonu na Psunju gdje mi je tijekom utrke pukao volan. Bilo je iznimno teško, pogotovo nakon pada, cijeli dan sam bio fokusiran samo na pobjedu što je ishodilo na kraju uspješno. Postao sam državni prvak u maratonu.

 

Mtb.hr: Vožnja koju nikada nećete zaboraviti?

Matej: Sve vožnje i treninzi su mi na svoj način lijepi. Ali jedan trening je bio zaista poseban, prošle godine imao sam trening dužine u kojem sam odvozio na kraju 126 km, sa 1400 m.n.v. razlike i prosjekom 32.4 km/h. Bilo je to u Istri. Bio sam sam, a iza mene me s autom pratio tata što mi je tijekom treninga ulijevalo još više energije jer znam da ga to čini ponosnim. To je ta vožnja koju ću teško zaboraviti, zaista jedna od posebnijih.  

 

Mtb.hr: Vaš omiljeni bicikl?

Matej: Do sada sam vozio samo par marki bicikla. Međutim moj najomiljeniji bicikl je Giant, ujedno mi je i sponzor. Kvaliteta bicikla, njegova pokretljivost, geometrija…sve je odlično osmišljeno i Giant je bicikl koji mi uvijek stavi osmijeh na lice.


Nakupilo se medalja i pehara.

 

Mtb.hr: Najgori pad?

Matej: Definitivno najgori pad u mojoj dosadašnjoj karijeri bio je kada sam potrgao ključnu kost na cestovnoj utrci u Italiji. Sa 60 km/h pao sam i polomio ključnu kost što mi je oduzelo praktički pola sezone.

 

Mtb.hr: Najbolji savjet koji si dobio ili savjet koji bi rado dao drugima?

Matej: Dobivao sam puno savjeta, ali jedan je bio najbolji.  Glasi ovako: „Nemoj juriti za novcem, ljubavi i srećom, postani najbolja verzija sebe i te stvari će juriti tebe.“ Svakako, ovakav svijet bi preporučio i ostalima, ali uz njega i još jedan:  Jedini siguran način da uspijete je da uvijek radite više i bolje od onog što se očekuje od Vas, bez obzira kojim se poslom bavite i nikada nemojte prestati učiti i poticati sebe mentalno, fizički i duhovno jer pobjednici vjeruju u sebe čak i kada niko drugi ne vjeruje.

 

O lančanoj reakciji

Lančana reakcija funkcionira na način da intervjuirana osoba predloži sljedećeg kandidata za razgovor i uz standardni set pitanja postavlja mu tri dodatna pitanja. Važno je da je kandidat iz mtb svijeta, od biciklista i proizvođača do tehničkog osoblja i drugih. Matej je nominirao Emu Filipović, državnu prvakinju u više disciplina. Evo i njegovih pitanja:

1. Kako se nosiš s dnevnim obavezama u kući i školom uz treninge?

2. Planovi za budućnost? 
3. Najdraži rezultat i najdraža utrka? 

Prilikom nominiranja valja imati na pameti nekoliko pravila. Osoba koju se nominira za sljedeći intervju trebali bi biti iz svijeta brdskog biciklizma. Da bi lančana reakcija bila što zanimljivija, bilo bi dobro ispuniti najmanje dva od ukupno četiri zadana kriterija i predložiti osobu koja je deset godina starija ili mlađa, koja je suprotnog spola, koja ne živi u istom gradu i ne vozi istu disciplinu ili ima istu ulogu u svijetu biciklizma. Ukoliko nominirana osoba nije iz Hrvatske, sljedeći u lančanoj reakciji mora biti iz Hrvatske.

Prati nas