Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
27. studenoga 2018

Na debelim gumama može voziti brzo i čitav dan, a ture organizira i ovdje i kod susjeda. Piše hit tekstove na mtb.hr te je u posljednje vrijeme poznat kao tata kanadskog freeridera

Mr. 4 Islands Race Tomislav Zobec nam je predložio da u Lančanu reakciju uvrstimo našeg Mateja, a naš j odgovor bio – da, naravno. Urednici i suradnici na mtb.si i mtb.hr nisu izuzeti.

Ljubitelj je dugih tura na brdskom biciklu, već je poznat kao brz maratonac, a potom i vozač koji je među prvima cijelu godinu proveo na debelim gumama. Vodi MTB ture u nas i kod susjeda , a na našem sajtu svako toliko nahekla vrlo čitan članak. Živa i on su već jednog sina poslali u Kanadu, a drugi još uvijek biciklira doma.

Matej Hartman

Nadimak: Mah
Mjesto: Škofja Loka
Dob: niti 50
Pripadnost klubu, poduzeću, plemenu … : MahMTB.com, mtb.si

Tomislav: Trans Slovenia vs. Trans Croatia?
Matej: Trans Croatia u suradnji s ekipom iz agencije Good Place još je uvijek u početnoj fazi. Ima puno materijala, ideja, samo treba sve to skupa sastaviti na smislen način. Najveća je razlika da Trans Slovenija većinom ide po alpskom dijelu, a Trans Croatia će se vrtjeti po Jadranskom moru. Jedna varijanta ići će po otocima, a druga uglavnom po obali. I sam koncept daljinske povezanosti će biti donekle drugačiji.

Bike parkovi / trail centri vs. prirodni tereni?
Ah, jasno, da prirodne staze. Možda pokoji park za poboljšanje iskustva, ali samo pod uvjetom da se sam mogu popeti do vrha.

Hoće li se rekreacija i turizam uskoro u potpunosti prebaciti na e-bicikle?
Najvjerojatnije ne u potpunosti, no sigurno će se udio e-bicikala u ovom segmentu bitno povećati.


Mah u trkačkoj verziji na 4 Islands, foto Dunja Dopsaj

mtb.si: Hamburgeri u Mahu, vođenje biciklističkih grupa i pisanje za mtb.si – što ti oduzima najviše vremena i što bi od toga izabrao za svakodnevni stalan posao, ako bi to uopće bilo moguće?
Matej: Sve troje zahtijeva osobnu povezanost s ljudima i to mi se sviđa. Pečenje hamburgera uzelo mi je 30 godina života, grupne vožnje više od tri, a pisanje za mtb.hr mi obično oduzme jednu noć tjedno. Bilo bi lijepo živjeti od grupnih tura no niti to ne bih volio raditi svakodnevno.

Kako si došao do spoznaje da si „prerastao“ ozbiljno natjecanje u maratonu?
??? Mislim, da još nisam. Istina je da više nemam vremena za utrke no s veseljem objesim startni broj na bicikl jednom ili dvaput godišnje i provjerim kakvu mi formu daje moje „turističko“ bicikliranje.

Kada ćeš otići voziti u BC i koju liniju iz video materijala tvog sina ćeš se usuditi odfurati?
Morat ću do Kanade kad-tad, no neka se Jaka prvo snađe. Linije… kada me prije nekog vremena a nagovorio da vozim za njim u ljubljanskom dirt parku već sam u prvom zavoju bio slomio rebro. No, vidjevši njegova dva nova video materijala, mislim da smo sada još udaljeniji.


Mah & Živa

mtb.si (standardna): Tvoj idealan dan na biciklu (gdje, kada, s kim)?
Matej: Zlatna ribica uvijek ispuni tri želje:
– cjelodnevna tura u društvu s Živom i kakvim dobrim prijateljem na jednom od jadranskih otoka,
– kada ti u bosanskim brdima jednoglasno potvrde kako je to nešto najljepše što su ikada doživjeli,
– kada si uzmem dan samo za sebe iznad Soče se provozam do iznemoglosti.

Tvoj idealan dan bez bicikla?
Lijep zimski dan, turno skijanje. Isti pješčanik ali drugačija igračka.

Što bi radio da nije izumljen brdski bicikl?
Najvjerojatnije bih se još uvijek bavio penjanjem ili gonio specijalku.

Tvoj najdraži bicikl?
Fatbike. Najprije sam se tome smijao, no potom sa m jednoga debejka dobio na testiranje i oduševio se. Naredne dvije godine sam se na njemu utrkivao, vodio ture i uživao.

Tvoj prvi bicikl?
Za razliko od mnogih drugih, nisam nikada ima BMX. No imao sam jedan opak crveno-bijeli češki bicikl.

Tvoj uzor?
Nisam ih imao među biciklistima, no kada sam se penjao to su bili alpinisti stare škole: Zaplotnik, Šrauf, Bonatti, Buhl …

Tvoj dečko koji obećava?
Navijam za našega Jaku.

Najbolji savjet koji si ikada čuo / ili savjet kojega možeš podijeliti drugima?
Živi i pusti živjeti!

Pad kojega si zapamtio?
Obzirom da u potkrovlju držim tri razbijene kacige, bilo je puno padova. Prije tri godine smo Živa i ja biciklirali uz Rašicu. Stao sam radi fotografiranja te sam požurio kako bih je sustigao. Jedan veliki korijen poslao me na tlo i tada sam se učlanio u klub pravih biciklista sa slomljenom ključnom kosti.

Prva i treća fotografija: Tadej Maligoj

 

O lančanoj reakciji

Lančana reakcija djeluje na način da intervjuirana osoba predloži sljedećeg kandidata za razgovor i uz standardni set pitanja postavlja mu tri dodatna pitanja. Važno je da je kandidat iz mtb svijeta, od biciklista i proizvođača do tehničkog osoblja i drugih. 

Prilikom nominiranja valja imati na pameti nekoliko pravila. Osoba koju se nominira za sljedeći intervju trebali bi biti iz svijeta brdskog biciklizma. Da bi lančana reakcija bila što zanimljivija, bilo bi dobro ispuniti najmanje dva od ukupno četiri zadana kriterija i predložiti osobu koja je deset godina starija ili mlađa, koja je suprotnog spola, koja ne živi u istom gradu i ne vozi istu disciplinu ili ima istu ulogu u svijetu biciklizma. Ukoliko nominirana osoba nije iz Hrvatske, sljedeći u lančanoj reakciji mora biti iz Hrvatske.

Pročitaj i:
Lančana reakcija: Tomislav Zobec

Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas