16. svibnja 2017

Juniorski prvak Hrvatske u ciklokrosu. Na korak da uđe u prvih 100 MTB-XCO juniora na svijetu.

Dolazi iz Presečnog, malog sela na izlazu iz Novog Marofa. U brdskom biciklizmu je tri godine i juniorski je prvak Hrvatske u ciklokrosu. Član je biciklističkog kluba Maraton Kreidler iz Novog Marofa. On je Josip Meštrić.

 

Mtb.hr: Jel se možeš predstaviti?

Josip: Zovem se Josip Meštrić i dolazim iz malog mjesta pokraj Varaždina, Presečno. Imam 18 godina, a biciklizmom se bavim tri godine.


Mtb.hr: Koliko puno treniraš i kako izgleda jedan prosječan trening?

Josip: Treniram kada mi škola to dozvoli, ali četiri puta na tjedan svakako. Svaki trening je drugačiji, nekad radim intervale, nekad duge vožnje… Sve ovisi za što se spremam. Trening traje od sat i pol pa do tri ili četiri sata, isto ovisno o vrsti treninga.


Mtb.hr: Vaš savršen dan na dva kotača (gdje, kada, zašto)?

Josip: Savršen dan zamišljam u Austriji. Nema ljepšeg osjećaja od vožnje biciklom po austrijskim prijevojima u proljeće ili ljeto. Naravno, bez dobrog društva to ne bi bilo isto.


Mtb.hr: Vožnja koju nikada nećete zaboraviti?

Josip: Od vožnji koje nikada neću zaboraviti istaknuo bih vožnju biciklom do Opatije. Prekrasna priroda cijelim putem i odlično društvo. Zanimljivije je doći na more biciklom ;).


Kocentracija pred start.


Mtb.hr: Vaš omiljeni bicikl?

Josip: Što se tiče omiljenog bicikla tu nema dvojbe. Vozio sam nekoliko Kreidlera do sada ali ovogodišnji Fully je najbolji bicikl koji sam vozio. Svojom odličnom geometrijom i perfektnom izvedbom savršeno mi odgovara za svaku stazu na kojoj nastupim. Ovim putem htio bi se zahvaliti sponzoru Trgovini Beciklin iz Preloga koja mi već drugu godinu stavlja na raspolaganje odličnu opremu Force i bicikle Kreidler.


Mtb.hr: Najgori pad?

Josip: Najgori pad mi je definitivno bio prošle godine na svjetskom prvenstvu u Češkoj. Na dijelu koji se zove mittas choise, koji je prepun ogromnih kamenja, došlo je do male greške i našao sam se sa kičmom na tlu. Sva sreća pa sam prošao s lakšim ozljedama.


Mtb.hr: Najbolji savjet koji si dobio ili savjet koji bi rado dao drugima?

Josip: Najbolje savjete dobivam od trenera, ekipe iz kluba i roditelja. Pružaju mi podršku i omogućuju mi da u svakom trenutku nastavim s bavljenjem ovim sportom. Svima koji se žele okušati u ovom sportu, rekreativno ili profesionalno, savjetovao bih da sa upornim radom dolaze i rezultati i da se fokusiraju na svoje ciljeve.


Josip u vodstvu.

 

Pitanja od Eme

 

Ema Filipović: Imaš li u biciklizmu svog idola (tko, zašto)?

Josip: Idol mi je kolega iz kluba, Branimir Šafran, koji je u ovom sportu već dugi niz godina i sa svojim iskustvom svakog dana mi pomaže u napredovanju.


Ema Filipović: Što te motivira na treninzima i utrkama da daješ sve od sebe?

Josip: Motivaciju pronalazim u želji da budem bolji, da obaram rekorde i da pobjeđujem. A kada motivacija oslabi, tu su kolege iz kluba koji mi pomažu na treninzima.


Ema Filipović: Planovi za budućnost?

Josip: Od planova za budućnost istaknuo bih ulazak u top 15 juniora na svijetu ove godine. Prošle godine sam bio 28. A s obzirom na to da sam ove godine napredovao, i ciljevi su malo viši.

 

O lančanoj reakciji

 

Lančana reakcija funkcionira na način da intervjuirana osoba predloži sljedećeg kandidata za razgovor i uz standardni set pitanja postavlja mu tri dodatna pitanja. Važno je da je kandidat iz mtb svijeta, od biciklista i proizvođača do tehničkog osoblja i drugih. Josip je nominirao Lauru Horvat iz Čakovca. Evo njegovih pitanja za Lauru:
 

Kako si se počela baviti ovim sportom?

Koja ti je najdraža utrka?

Gdje pronalaziš motivaciju za napredovanje?

 

 

Prilikom nominiranja valja imati na pameti nekoliko pravila. Osoba koju se nominira za sljedeći intervju trebali bi biti iz svijeta brdskog biciklizma. Da bi lančana reakcija bila što zanimljivija, bilo bi dobro ispuniti najmanje dva od ukupno četiri zadana kriterija i predložiti osobu koja je deset godina starija ili mlađa, koja je suprotnog spola, koja ne živi u istom gradu i ne vozi istu disciplinu ili ima istu ulogu u svijetu biciklizma. Ukoliko nominirana osoba nije iz Hrvatske, sljedeći u lančanoj reakciji mora biti iz Hrvatske.

 

 

 

Prati nas