Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
2. svibnja 2017

Još jedna mlada nada. Državna prvakinja u uphillu, XC-u, cross duatlonu i maratonu.

Nakon Mateja Žgalina, na pedalu je stala Ema Filipović, još jedna mlada i perspektivna osoba, državna prvakinja u brdskom biciklizmu. Iako joj je tek 18 godina, Ema je već nanizala zavidan broj pobjeda i osvojila hrpu trofeja. Ako nastavi istim tempom, tko zna gdje joj je kraj.

 

 

Mtb.hr: Jel se možeš predstaviti?

Ema: Ema Filipović, imam 18 godina i dolazim iz Zaprešića. Brdskim biciklizmom bavim se već osam godina i iza sebe imam dosta uspješnih sezona i osvojenih prvenstava.

 

Mtb.hr: Kad si se i kako zaljubila u brdski biciklizam?

Ema: Devet godina sam trenirala taekwondo, ali s vremenom sam se zasitila dvorane i sve više me privlačila priroda i sportovi na otvorenom. Tako sam jednom prilikom otišla pogledati jednu brdsku utrku i to mi se učinilo kao nešto jako zanimljivo i dinamično te kao nešto što bih željela probati.  Od roditelja sam dobila apsolunu podršku jer su i sami dosta sportski orjentirani te sam s vremenom trenirala oba sporta, ali zaljubljenost u biciklizam ipak je nadvladala taekwondo. Ipak su mi šume, blato, korijenje i kamenje više prirasli srcu.

 

Mtb.hr: Tvoj savršen dan na dva kotača (gdje, kada, zašto)?

Ema: Iza sebe imam dosta utrka, treninga i razno raznih vožnja i teško je odvojiti samo jedan savršen dan, ali kada bih se morala odlučiti rekla bih da je to odlazak biciklom na more. Prekrasna i nezaboravna prošlogodišnja avantura koju ću svakako ponoviti. Put je trajao dva dana, a išli smo od Zagreba do Ike. Ekipica je bila odlična, vozilo se i po noći što mi je bio super doživljaj i okusila sam put na more iz jedne nove perspektive. Sve u svemu, savršeno provedena dva dana na biciklu.

 

Mtb.hr: Vožnja koju nikada nećeš zaboraviti?

Ema: Utrka koju nikad neću zaboraviti zasigurno je xc maraton Uvati vitar na Sutivanu na Braču. Sam put na utrku bio je zanimljiv i drugačiji u odnosu na ostala putovanja na utrke koje nisu na otocima. Utrka je imala 40 km i trajala je malo više od dva sata. Uz prekrasnu prirodu i odličnu stazu, ono što neću zaboraviti vezano za tu utrku je završni sprint u kojem sam na kraju pobijedila za jednu sekundu ispred protivnice. Ta utrka mi se baš urezala u sjećanje, za mene je svarno  bila jedna od posebnijih.


Mtb.hr: Tvoj omiljeni bicikl?

Ema: Nisam vozila puno različitih bicikala, ali zadnje četiri godine vozim bicikl marke GIANT, koji mi je ujedno i sponzor. Sama geometrija GIANT bicikala mi se sviđa i odgovara kao i njihova kvaliteta te imam samo pozitivna iskustva s njima.

 

Mtb.hr: Najgori pad?

Ema: Bilo je puno padova do sada, ali na svu sreću svaki je završio najbolje što je mogao. Ipak, kao najgori pad mogla bih izdvojiti pad tijekom utrke u Premanturi kada sam se, ne malom brzinom, zaletila u parkirani auto pored ceste dok sam pokušavala izbjeći bicikliste koji su pali ispred mene tijekom vožnje u grupi. Nije ni tu bilo prevelikih ozljeda niti štete…osim za pogođeni auto ;).

 

Mtb.hr: Najbolji savjet koji si dobila ili savjet koji bi rado dala drugima?

Ema: Moj savjet je da radite ono što volite i želite, što god to bilo, ali budite uporni i ne odustajte ako vam od prve ne ide. Ima jedna rečenica koju si često sama znam govoriti i za mene ima snažnu poruku: „What one man can do, I can do!“. Zato, samo hrabro i odlučno u svemu što radite, sve se može kad se hoće.


Ugodni razgovori nakon utrke (Na slici desno)

 

Matej Žgalin: Kako se nosiš s dnevnim obavezama u kući i školom uz treninge?

Ema: Četvrti sam razred srednje škole (opća gimnazija) i do sada nikad nisam imala problema s organizacijom što se tiče svih dnevnih obaveza vezanih uz obitelj i sport uz svakodnevne treninge. Samo treba dobro isplanirati vrijeme i onda nema problema.

 

Matej Žgalin: Planovi za budućnost?

Ema: Svakako se mislim i dalje nastaviti bavili biciklizmom. Ove godine upisat ću faks, ali nadam se da to neće previše utjecati na sportske aktivnosti. A cilj za ovu godinu mi je pobjeda na državnom prvenstvu iz xco i postolje na europskom prvenstvu iz xc duatlona.

 

Matej Žgalin: Najdraži rezultat i najdraža utrka?

Ema: Najdraži rezultat mi je pobjeda na državnom prvenstvu u Karlovcu 2015. godine. Utrka mi je bila jako teška, sjećam se svojih razmišljanja tijekom trajanja utrke, nije bilo lako zadržati motivaciju, ali baš zbog toga ta pobjeda mi i znači tako puno. Najdraža utrka mi je već spomenuti xc maraton Uvati vitar na Braču.

 

 

O lančanoj reakciji

Lančana reakcija funkcionira na način da intervjuirana osoba predloži sljedećeg kandidata za razgovor i uz standardni set pitanja postavlja mu tri dodatna pitanja. Važno je da je kandidat iz mtb svijeta, od biciklista i proizvođača do tehničkog osoblja i drugih. Ema je nominirala Josipa Meštrića. Evo i njezinih pitanja:
 
1. Imaš li u biciklizmu svog idola (tko, zašto)? 

2. Što te motivira na treninzima i utrkama da daješ sve od sebe?

3. Planovi za budućnost?

 

Prilikom nominiranja valja imati na pameti nekoliko pravila. Osoba koju se nominira za sljedeći intervju trebali bi biti iz svijeta brdskog biciklizma. Da bi lančana reakcija bila što zanimljivija, bilo bi dobro ispuniti najmanje dva od ukupno četiri zadana kriterija i predložiti osobu koja je deset godina starija ili mlađa, koja je suprotnog spola, koja ne živi u istom gradu i ne vozi istu disciplinu ili ima istu ulogu u svijetu biciklizma. Ukoliko nominirana osoba nije iz Hrvatske, sljedeći u lančanoj reakciji mora biti iz Hrvatske.

 

 

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas