24. srpnja 2017

Predsjednik udruge Pedalin Kaštela. Čovjek koji gradi staze u okolici Splita.

Za razliku od drugih biciklista, Branku Majiću nije gušt samo voziti bicikli već i stvarati staze. Na čelu je udruge Pedalin Kaštela koja je zaslužna za izgradnju nekoliko staza na Kozjaku, a kako kaže, nemaju namjere stati samo na tome. O tome zašto radi staze, kakva je mtb scena u Dalmaciji i zašto voli biciklizam progovorio je za mtb.hr.

Mtb.hr: Jel se možete predstaviti?

Branko: Zovem se Branko Majić, predsjednik sam neprofitne udruge Pedalin Kaštela. Imam 28 godina i bavim se aktivno brdskim biciklizmom i izgradnjom infrastrukture za potrebe brdskog biciklizma u Kaštelima.

 

Mtb.hr: Koliko puno treniraš i kako izgleda jedan prosječan trening?

Branko: Treninzi se svode na kopanje staza i čišćenje zaraslih puteva, zatim dan poslije vožnja istih i testiranje. Učestala akcija na stazama je za vrijeme jeseni, zime i proljeća, dok u ljetnom periodu malo manje zbog vrućina. Otprilike 3 do 4 dana u tjednu se provedu aktivno u prirodi, vježbajući i kreirajući nove linije.

 

Mtb.hr: Vaš savršen dan na dva kotača?

Branko: Savršen dan na dva kotača je najčešće jesenski tmurni dan, kad se južina osjeća u zraku i kada je priroda tiha, taman pred nevrijeme. Sjesti na bicikl i otići na lokalnu stazu Terapija u Kaštel Lukšiću voziti, gurati i spuštati se biciklom je stvarno poseban osjećaj za mene. Ako je baš dobar dan sa dobrom koncentracijom i malo grešaka i padova, produžim i na vrh Kozjaka pa se strmoglavom spustim niz kamenja i tehničke kozje puteljke.

 

Mtb.hr: Vožnja koju nikada nećete zaboraviti?

Branko: 01.01. u  osam ujutro svake godine za mene je najbolja vožnja u godini. I vožnja za pamćenje, kako kod nas u Dalmaciji nema puno snijega, skoro pa ništa, na vrhovima Kozjaka se nađu nanosi snijega iz Dalmatinske zagore. Svake godine prije nego krenem u vožnju, spremam sve potrebno i promišljam što me čeka na startu spusta.


Ne razmišljaj, samo vozi.

 

Mtb.hr: Vaš omiljeni bicikl?

Branko: Omiljeni bicikl koji je bio baš odličan za voziti je Santacruz Chameleon, Am trail Hardtal na koji sam stavio 180 mm hoda Marzocchi Bombera. Trenutno uživam sa Specialized demo pro, i Yt Wicked 650b

 

Mtb.hr: Najgori pad?

Branko: Svaki pad je najgori onaj trenutak prije nego se raspem po zemlji/kamenju – ali eto, zadnji je bio malo teži, tj zadnja dva jer sam dva puta za redom ozlijedio rame, oba puta sam ga natukao i ironično, prvi pad na rame je bio na cesti kad sam išao po kruh – pukao lanac i ja sam poljubio asfalt ramenom, nakon tri tjedna oporavka dočekao sam se istim ramenom na downhill vožnji. Ništa to nije strašno, ali nije ni ugodno.

 

Mtb.hr: Najbolji savjet koji si dobio i savjet koji bi rado dao drugima?

Branko: Ne razmišljaj, samo vozi!!


S ekipom je uvijek bolje.

 

Mtb.hr: Zašto si krenuo u brdski biciklizam?

Branko: U brdski biciklizam sam krenuo zbog adrenalina, prirode i osjećaja slobode dok vozim. Isto tako gradnja staza je dio mog brdskog svijeta i ljubavi prema ovom sportu. Kreirati stazu je nešto posebno.

 

Mtb.hr: Kakve su mtb staze i scena u Dalmaciji?

Branko: Staze u Dalmaciji su ok za nekog tko nije zahtjevan i ne bavi se baš aktivno brdskim biciklizmom. Baš brdskih biciklističkih staza i nema puno, osim ako se ovako ne organiziramo preko udruge i ne počnemo kopati i raditi na stazama. Pedalin je iz tog razloga i osnovan te aktivno radi na infrastrukturi. Trenutno ima više trailova i planinarskih puteljaka, dok dh staza na Kozjaku imamo samo dvije a u Dalmaciji možda sve skupa 4-5 ako i toliko. Krajem 2017. se kreće u izgradnju još dodatnih 2- 3 staze na Kozjaku, usmjerene prema Enduro i trail AM biciklizmu. Kako i staze, tako i scena- popularan je Xc i rekreativni biciklizam, dok je malo zahtjevniji brdski biciklizam u začecima, a što je sport ozbiljniji to zahtjeva više ljubavi i novaca.

 

Mtb.hr: Kad ti je najveći gust sjesti na bajk?

Branko: Svaki dan mi je gušt sjesti za bicikl, ali poseban gušt su noćne vožnje i kiši dani.

 

 

O lančanoj reakciji

 

Lančana reakcija djeluje na način da intervjuirana osoba predloži sljedećeg kandidata za razgovor i uz standardni set pitanja postavlja mu tri dodatna pitanja. Važno je da je kandidat iz mtb svijeta, od biciklista i proizvođača do tehničkog osoblja i drugih. 

 

Prilikom nominiranja valja imati na pameti nekoliko pravila. Osoba koju se nominira za sljedeći intervju trebali bi biti iz svijeta brdskog biciklizma. Da bi lančana reakcija bila što zanimljivija, bilo bi dobro ispuniti najmanje dva od ukupno četiri zadana kriterija i predložiti osobu koja je deset godina starija ili mlađa, koja je suprotnog spola, koja ne živi u istom gradu i ne vozi istu disciplinu ili ima istu ulogu u svijetu biciklizma. Ukoliko nominirana osoba nije iz Hrvatske, sljedeći u lančanoj reakciji mora biti iz Hrvatske.

 

Prati nas