5. studenoga 2018

Ima do tog trenutka još (gotovo) pet godina, no zanimljivo je znati da je u pripremi objedinjeno Svjetsko prvenstvo u biciklizmu koje će uključiti gotovo sve discipline. O toj budućoj globalnoj atrakciji više zna UCI-jev čovjek za svjetska MTB i CX natjecanja, Simon Burney

Ne znamo hoće li se te godine Svjetski MTB kup održati u Hrvatskoj (nadamo se da hoće), no sasvim sigurno je da nas negdje u svijetu u 2023. godini čeka prvo „pravo“ Svjetsko prvenstvo u biciklizmu. Neki doduše već sada smatraju da je cestovno Svjetsko prvenstvo jedino „pravo“. No “UCI Cycling World Championships” biti će nešto više od toga. Manifestacija koja će trajati možda čak 19 dana i koja će se održavati svake četiri godine, konkretnije u pred-olimpijskoj godini, i koja će objediniti SVE biciklističke discipline koje donose „dugine“ majice svjetskih prvakinja i prvaka. Očekuje se sudjelovanje 120 nacionalnih reprezentacija, 2600 biciklistica i biciklista u elitnim kategorijama, 6000 amaterskih natjecatelja…

Imao sam priliku o tome porazgovarati s Britancem Simonom Burneyem, pomoćnikom koordinatora za brdski biciklizam u međunarodnoj biciklističkoj federaciji (UCI) kada je nedavno obišao stazu Svjetskog DH kupa iznad Maribora.

Što se zna o novom Svjetskom prvenstvu, tko će biti domaćin premijernog izdanja?
Simon: Naš novi predsjednik (David Lappartient, op. a.) želi svake godine prije Olimpijskih igara organizirati zajedničko Svjetsko prvenstvo za sve biciklističke discipline. Mislim ili na jednu lokaciju ili određenu regiju. Prvo će takvo prvenstvo biti održano 2023., a lokaciju i ostale pojedinosti objaviti ćemo tijekom sastanka predsjedništva UCI-ja u siječnju.

Čini se kao mega priredba!?
Da, biti će velika, ne mogu to sada niti zamisliti. Naravno, nedavno cestovno prvenstvo u Innsbrucku bilo je samo po sebi veliko. No tome će se dodati pista, BMX, brdski biciklizam s krosom, spustom, maratonom… Doista ogroman projekt, a nema baš puno lokacija s odgovarajućom infrastrukturom. No već su se javili kandidati, gradovi koji su zainteresirani za organizaciju takve manifestacije.

Ukoliko je riječ o jesenskom terminu možda biste mogli ugurati i ciklokros?
Da, haha.

Zajedničko prvenstvo donijelo bi koristi svim disciplinama…
Da, ukoliko primjerice na cestovnu utrku dođe četvrt milijuna gledatelja sigurno će neki od njih otići pogledati i BMX ili spust.

Koliko je ova ideja povezana s Olimpijskim igrama, možda da se primjerice spust prezentira širokoj publici i jednoga dana bude uvršten na Olimpijske igre?
Mislim da to nije povezano. Stalno radimo na dovođenju što više biciklizma na Olimpijske igre. No ključ je u politici. IOC najviše vodi računa o kvotama i zbog toga je teško na OI dovesti nove discipline jer to automatski znači gubitak nekih drugih. Sada, kada smo na OI doveli BMX u slobodnom stilu, izgubili smo neka mjesta u MTB krosu i na cesti. Naravno, ukoliko ikada dobijemo priliku za uvrštavanje spusta ili neke druge discipline ugrabiti ćemo je. 

Koliko bi moglo potrajati mega Svjetsko prvenstvo?
Nisam još vidio vremenski raspored no sigurno je da će morati potrajati. Već cestovno SP samo po sebi traje devet dana, MTB samo za spust i kros treba šest dana, pa maraton… BMX traje čitav tjedan. Pa još pista… Dobro, neke će s utrke preklapati i prvenstvo mora biti komprimirano. Pretpostavljam da bi moglo trajati tijekom tri vikenda, ovisno i o udaljenosti pojedinih lokacija. Teško će mi na pamet pasti lokacija koja u blizini ima velodrom i stazu za MTB spust. Moguće je pronaći dobre lokacije no teško je sve dobiti na kupu. U svakom slučaju biti će zanimljivo.

Ako i zaboravimo na samostalna Svjetska prvenstva na kojima ne dijele majice duginih boja, primjerice singlespeed ili pumptrack, pronaći ćemo čitav niz disciplina koje još nismo spomenuli, a važe za službene UCI discipline. Od punopravnog para biciklizma, triala, indoora, ciklobala, do amaterskog cestovnog granfonda ili MTB četveroboja i eliminatora. Sve će to biti uključeno u mega Svjetsko prvenstvo.

U svakom slučaju, u 2023. nas čeka nekoliko zanimljivih tjedana, a vidjeti ćemo i neke nove generacije koje će u međuvremenu stasati. Do narednog siječnja možemo nagađati i kladiti se na potencijalne lokacije.

Pročitaj i 
Svjetski MTB kup gledat ćemo na Red Bull TV najmanje do 2021.

Fotografija: Grega Stopar

Prati nas