26. rujna 2019

Uz hotelski lanac Valamar, dva najvažnija elementa MTB priče u tom dijelu Istre su Bike Center i Bike Park Rabac. O centru i infrastrukturi razgovarali smo s Robertom Zahtilom

Uz hotelski lanac Valamar, dva najvažnija elementa MTB priče u tom dijelu Istre su Bike Center i Bike Park Rabac. O centru i infrastrukturi razgovarali smo s Robertom Zahtilom.

Brda, doline i uvale u ovom dijelu Istre popularni su među hrvatskim i inozemnim biciklistima. Blaga klima zimi i na proljeće, vrlo dobro održavane staze, pogotovo one u bike parku Rabac, s novim “Family trailom” i zvijezdom proljetne sezone, stazom Espresso, savršene su za vožnju tijekom cijele godine.

Dio priče su i legendarna utrka Valamar Terra Magica te MTB maraton Helter Skelter koji je Adria Bike organizirao u proljeće. Bike centar Rabac i hotelski lanac Valamar bili su i domaćini dva biciklistička kampa s afričkim lavom Peterom Veselom, a prošle godine je svjetsku premijeru u Rapcu i na okolnim trailovima doživio e-bajk određenog američkog proizvođača, model Turbo Levo. Bez Bike Centra Rabac sve to ne bi bilo ostvarivo. Servis, iznajmljivanje bicikala, rezervni dijelovi, gotovo sve što biciklistu treba, sve je tu na jednom mjestu.

Ove godine krenuli su pod novim pokroviteljstvom, u suradnji tri partnera. Jedan je samo investitor, dvojica su preuzeli i vođenje trgovine, servisa i svega što ide uz njega. Potonji su Roberto Zahtila i Admir Džafić. Zamolili smo Roberta za neke odgovore na naša ne previše zahtjevna pitanja.

 

Kako je prošla prva sezona u bike centru?

S prvom sezonom smo iznimno zadovoljni, budući da smo sve preuzeli dosta kasno i vremena za pripremu je bilo jako malo, učimo u hodu i zadovoljni smo sa našim rezultatima i pozitivnim feed backom naših korisnika. Trenutno uz nas dvoje imamo još dva zaposlena djelatnika i planiramo daljnje širenje. Prostora za razvoj svakako ima.

 

Tko su vaši najčešći gosti?

Gosti Valamara, pretežno su to gosti destinacija Girandella Resort, Sanfiora te Tui Family Life resorta. Naravno da su tu i gosti hotela Miramar i Allegro. Ono sto nas posebno veseli je da sve veći broj gostiju dolazi iz Maslinica Hotels&Resort tako da smo objedinili ponudu za apsolutno sve hotelske ili individualne goste. Također jako nam je drago kada gosti sa zapadne obale ili opatijske rivijere dođu u Rabac te koriste bike park jer su čitali negdje o stazama i trailovima u kombinaciji sa predivnim plažama i dobrom gastro ponudom. Nadamo se da ćemo u budućnosti privuci i vise lokalnog stanovništva jer velika većina njih još uvijek ne zna koliko se velikih stvari za biciklizam upravo dešava u Rapcu i okolici.

 

Koliko su fizički spremni, a koliko tehnički?

Fizička sprema gostiju je raznolika ali rekli bi da je to u globalu neka srednja fizička sprema, u spici sezone vise gostiju koristi bicikla kao prijevozno sredstvo, za razgledavanje i upoznavanje Rapca i Labina. U pred i pod sezoni imamo vise tehnički potkovane bicikliste koji dolaze samo zbog staza i vožnje trailovima. Njihova fizička priprema je dobra i redom su to vozači koji posjećuju slične bike parkove u Europi pa nam svakako dobro dođe čuti njihovo mišljenje o Bike Parku Rabac.

 

Kakvi su zahtjevi gosta koji vozi u bike parku Rabac?

Bike Park Rabac je jako popularna destinacija za aktivne obitelji. Djeca mogu voziti od easy pa do medium staza, nije nista prezahtjevno, imaju mali pump track te naravno kada to dosadi imaju plazu na minutu od parka gdje mogu pronaći osvježenje. Sa te strane mislimo da je ovo jedinstven spoj biciklizma i mora.


Donji dio parka pogodan je za bicikliste svih vrsta.

Kakva je situacija s rentom e-bicikala i s rentom običnih? Koji su više u uporabi?

Zbog specifičnosti lokacije, tj brdovitog terena u Bike Center Rabac su jako popularni e-bike. Idealna destinacija gdje do izražaja dolazi učinkovitost i prava namjena e-bike. Svatko tko želi istraživati van Rapca se odluci za e-bike te se vraća sa osmijehom. Za Bike Park Rabac imamo e-fully bicikle koje su idealan izbor ukoliko želite odvoziti apsolutno sve trailove koji postoje i nakon toga opet stici na plazu i uživati u kupanju. Mehaničke bicikle se vise koriste za commuting po Rapcu, po šetnici i family stazama. U ponudi imamo i dječje sjedalice te trailere koji su pravi užitak za svako dijete. Naravno puno je tu oni pravih old school biciklista sa mehaničkim full suspended koji cijene spust nakon pravog uspona.

 

Bike centar radi 365 dana u godini. kako je s biciklistima u posezoni?

Bike Center Rabac će raditi cijelu godinu, zime su kod nas dosta blage i uz pravu opremu moguće je voziti cijelu godinu. Hotel Sanfior, koji je ujedno i Bike Hotel otvoren je cijelu zimu te jako je popularan medu biciklistima koji dolaze na zimske pripreme, višednevne treninge ili jednostavno vikende sa familijom te usput bicikliraju. Isto tako time želimo privuci i lokalno stanovništvo da se vise aktivira u bicikliranju te koristi infrastrukturu koja je na zavidnom nivou i nakon vožnje kod nas imaju topli čaj.

 

Planovi za 2020. godinu?

Za 2020 god ima mnogo projekata na globalnoj razini neki od njih su jako veliki i za sada neka ostanu tajna za neko drugo izdanje. Sto se našeg Bike Center Rabac tiče mi svakako nabavljamo još novih e-bike i mehaničkih hardtailova da bi mogli spremni uci u iduću sezonu. Planiramo pojačati i bike delivery uslugu za sve goste koji su smješteni van Rapca, tako da i oni imaju bike door delivery and pick up. Planiramo i jačanje hiking segmenta jer imamo predivne staze i netaknutu prirodu koju želimo podijeliti sa svojim gostima i svim ljubiteljima prirode. U planu su i adventure ture sa našim lokalnim partnerima tako da ideja ne nedostaje a zima je tako kratka i pauze nema. 

Na naslovnoj fotografiji su Roberto i Admir uz dio Giantove flote 

Prati nas