4 Islands, Alban Lakata
21. travnja 2023

Alban Lakata, legenda etapne utrke ABSA Cape Epic. Simpatični Austrijanac koji živi za maratonske izazove krajem lipnja će napuniti 44 godine…

Jedan od onih natjecatelja koji ne izostaje na gotovo nijednoj etapnoj utrci u Europi, redoviti je sudionik južnoafričkog testa, a iza sebe ima i vrhunske uspjehe!

Alban Lakata

Prvo ime ekipe BULLS za maratonske izazove, trostruki svjetski prvak u MTB maratonu, dvostruki europski prvak u ovoj disciplini, trostruki pobjednik američke utrke Leadville 100 i natjecatelj koji je završio čak četrnaest izdanja najveće etapne utrke na svijetu ABSA Cape Epic. Godine 2015. i 2018. utrku je završio na drugom mjestu, a 2010. bio je treći.

Lakata, koji je prisutan na gotovo svim europskim etapnim utrkama, ovoga puta nastupa s Nijemcem Simonom Schnellerom.

Naš leteći reporter Mah iznenadio ga je s par pitanja

Mah: Sigurno si jedan od najprepoznatljivijih natjecatelja na ovogodišnjem 4Islands. Je li ovo tvoja  prva utrka preko četiri otoka?

Alban: Ne, ovo je moja treća utrka ovdje. Uvijek s istim partnerom, ali do sada nismo dobro prošli u ovoj utrci. Prvi put kad smo sudjelovali u utrci, išli smo više pogledati samu stazu, ali Simonu nije bilo dobro pa nam utrka nije bila najbolja. Odradili smo drugi pokušaj lani, ali tada je Simon došao na utrku malo prehlađen, a onda mu je pozlilo tijekom utrke i odustao je nakon druge etape. Ove godine smo došli pokušati treći put i u drugoj etapi smo bili treći, a ukupno smo trenutno na četvrtom mjestu među elitom. I nada se da će se nešto promijeniti prije cilja.

Mnogo toga se promijenilo u utrci posljednjih godina. Sada je dio serije Epic i faze su malo drugačije. Da li vam je lakše?

Zanimljive su mi etape, istina da na Krku i na Rabu nedostaju neki tehnički dijelovi, ali poanta utrke je da se etape uvijek malo mijenjaju. Nikada nije lagano, a uvijek si ih možeš i sam otežati. Imam osjećaj da će ovogodišnja utrka biti onakva kakvu si ju sam prirediš. Tu su odsjeci na kojima možeš ići iznimno brzo, ali i odsjeci na kojima se sve odvija jako sporo i prilično su tehnički. I meni je pukla guma na Rabu, ali mislim da je sasvim normalno da barem jednom na svakoj etapi pukne guma.

Kako se nosiš s podlogom?

Prethodna utrka na kojoj sam nastupio je Cape Epic. Sve je drugačije. Od klime do tla. Tamo je također zahtjevno, ali ovdje stijene i kamenje otežavaju utrku, a prije svega moraš imati i malo sreće. Kao što sam već rekao, barem jedan kvar po etapi.

Ti pripadaš legendama Cape Epica. Koje si još utrke vozio?

Na Epicu sam se utrkivao četrnaest puta, treći put sam u Hrvatskoj. Probao sam i Andorra Classic i to je to za sada što se tiče utrka u Epic seriji.

Je li Simon Schneller tvoj stalni partner u etapnim utrkama? Trenirate li zajedno?

S obzirom na to da je Simon Nijemac, a ja iz Austrije, zajednički treninzi nisu najčešći, ali idemo na trening kampove koje organizira naša ekipa, a prije utrka se navikavamo jedni na druge. Osim toga, ove godine vozit ćemo i Svjetski kup u maratonu koji je sada pod okriljem UCI MTB serije. Simon, koji je mnogo mlađi od mene, jako je dobar u tehničkim dijelovima i još uvijek mogu učiti od njega, a on može preuzeti moje dugogodišnje iskustvo u pogledu taktike utrke i ostalog.

Hvala i sretno do kraja utrke!

Albana potraži na Instagramu: @alban_lakata

Foto: 4Islands

Pročitaj i
4Islands 2023: José Antonio Hermida
#4islands

Prati nas